Daina Vanagaite Belzakiene

Farverige og fantastisk flotte motiver på unikt keramik

Daina under et af Litauens markeder, hvor både kunstnere, kunsthåndværkere, designere, små og større producenter og husflidsfolk sælger deres værker/produkter. Markedssalg er fritaget for moms og skat, så det er attraktivt for litauer at købe på markeder.

”Mine produkter er skabt for at glæde også i forbindelse med mad og drikke i hjemmet” fortæller Daina, der er en veluddannet keramiker fra kunstakademiet i Kaunas i Litauen.

Hun hører til den generation af akademiuddannede kunstnere fra Litauen, der blev færdige med deres uddannelse i de allerførste år, hvor landet igen blev frit og selvstændigt efter ca. 50 års undertrykkende Sovjetstyre.

Hendes uddannelse foregik således både under sovjetperioden og de første år med selvstændighed i landet. Den genvundne frihed åbnede mulighed for selv at tolke – udtrykke sig og vælge temaer, farver og former.

Dainas generation af kunstnere har således to perioders uddannelse bag sig. Det betyder, at hun blev grundig indført i gamle håndværkstraditioner, meget traditionelle og grundige teknikker indenfor kunstnerisk udsmykning af lertøj og keramik. Hun var samtidig i besiddelse af et frit og fabulerende kunstnerisk talent, der kunne komme til udtryk efter selvstændigheden, hvor adgangen til lerfarver i mange nuancer og farvetoner pludselig var mulig.

Daina bruger kun materialer, der opfylder EU krav til fødevareropbevaring. Overskriften havde på ingen måde været mulig at skrive før 1991. Til gengæld må man sige, at Daina har udviklet en stilsikker, fabulerende farveglæde som en del af hendes kunstneriske udtryksform.

Kunstværker