Claus Brøndum

Jeg maler landskaber. Danske landskaber. Det er mødet mellem natur og menneske, der optager mig. Dette til trods for, at der ikke forekommer mennesker i mine billeder. Derimod ses ofte tegn på menneskelig tilstedeværelse i form af en bygning, et lys, en vej eller en båd.

Min primære inspirationskilde er landskabet ved Vesterhavet, hvor kontrasterne mødes, og hvor naturen er stor og mennesket lille. Himmel, hav og landskab udfolder sig storladent ved Vesterhavet, mens det menneskeskabte forekommer undseligt.

Men også fjordlandskabet og de flade strækninger ved Vildmoserne interesserer mig som motiver. Måske fordi disse lokaliteter rummer en stille melankoli, hvor mennesket tildeles en ydmyg plads.

Jeg tilstræber stilistisk enkelhed i mine malerier. Udgangspunktet er altid et visuelt indtryk, som rummer en stemning eller en særlig skønhed. Jeg maler aldrig direkte på stedet, men tegner gerne skitser eller tager fotos til at understøtte hukommelsen.

Jeg påbegynder altid et maleri med linjerne og kompositionen. Dernæst følger billedfladerne, som bearbejdes i flere laserende farvelag. Hurtigtørrende acrylfarver egner sig bedst til denne arbejdsmetode. Alligevel er mine malerier lang tid undervejs, og de har haft mange ”ansigter”, da de får lov til at hvile.

Lidt om mig selv

Jeg er uddannet kunsthistoriker fra Århus Universitet med speciale i fransk 1700-tals kunst. Som billedkunstner har jeg modtaget undervisning af bl.a. billedhugger Valdemar Foersom Hegndal og den engelske maler Noel White. Som barn og ungt menneske fik jeg sikkert også nogle gode råd med på vejen af min far, Peder Brøndum Sørensen, der var 3. generation af billedkunstnere.

Jeg har malet hele livet. I lange perioder kom det dog til at stå i skyggen af en karriere først som gymnasielærer i billedkunst, senere som ma mangeårig turistchef i Lønstrup og Løkken.

Siden årtusindskiftet har maleriet dog optaget mere og mere af min tid.

Kunstværker